Grup Acció Forestal

Projecte per conservar tres plantes protegides i amenaçades als Plans de Pòrtoles, Pardines.

Juny 2015

La Caixa, la Diputació de Girona i la Institució Catalana d'Història Natural han impulsat la protecció de l'Espai d'Interès Botànic dels Plans de Pòrtoles. Aquesta actuació té com a objectiu conservar els hàbits humits -mulleres- de tres espècies de plantes amenaçades o protegides per la legislació vigent i que es troben en perill de desaparèixer. En primer lloc hi ha la Scorzonera humilis, una planta composta catalogada com a vulnerable i que només existeix a cinc localitats catalanes. Es tracta d'una espècie de flora que no suporta els canvis en el règim hídric en el seu hàbitat i es veu seriosament afectada pel moviment excessiu que genera el bestiar.

En segon lloc hi ha l'herba de la gota, Drossera rotudfolia (herba de la gota) una petita planta carnívora que ha patit una forta regressió al Pirineu català a causa de la presència excessiva de bestiar i els canvis o alteracions en la circulació de l'aigua. Avui en dia, només existeix en aquesta localitat de Pardines.

En tercer lloc hi ha la Potentilla palustris una planta que només es pot trobar al municipi de Pardines. Actualment ocupa un espai de 75 metres quadrats però els experts creuen que anteriorment s'havia estès per una zona més àmplia que actualment ocupa i fa malbé el bestiar que pastura per aquests espais.

En concret, les actuacions han consistit en, per una banda, col•locar tanques elèctriques per protegir 1,36 hectàrees de zones humides -mulleres i prats- perquè no s'hi apropi el bestiar i perquè aquestes plantes puguin sobreviure. D'altra banda, s'ha desbrossat una zona de pins que anteriorment es dedicava a pastures. Finalment, s'ha col•locat un plafó dins d'aquest espai perquè els visitants i excursionistes puguin informar-se i se sensibilitzin sobre els valors naturals d'aquestes plantes amenaçades.

Diada de l'Arbre 2015.

4 d'abril

Vam fet una plantada de 18 arbres al voltant del camp de futbol de Planoles. A més vam col·laborar a la neteja de la llera del riu Rigat; iniciativa de l'Ajuntament. I, en acabar, vam gaudir d'una botifarrada popular al mateix camp de futbol per cortesia de l'Associació de Dones de Planoles.

Secció Alta Muntanya
Secció Esquí
Grup Acció Forestal
Secció Senderisme